Groninger tak

Alle huidige inwoners van de provincie Groningen met de familienaam Leeraar zijn afstammelingen van Jan Freriks, geboren op 9 september 1785 in Midwolda. Hij trouwt op 5 augustus 1804 in Nieuwolda met Eke Tebbes uit Winschoten.  Deze Jan Freriks neemt via de akte van naamsaanneming in 1811 of 1812 de naam Leeraar als familienaam samen met zijn kinderen aan. Vanaf dat moment gaat hij als Jan Freriks Leeraar door het leven.  Z'n twee broers en twee zussen namen de familienaam Kuiper aan.

Naast dat er binnen de familie werd geopperd dat de tak van Joodse afkomst zou zijn, bestond ook het beeld dat de tak van oorsprong uit Duitsland zou komen. Dit beeld wordt bevestigd doordat de overgrootvader van Jan Freriks, Frerik Edskes uit Jemgum (Duitsland) komt. Zijn overgrootvader trouwt op 2 juli 1707 te Midwolda met Frouwe Mentkes uit Midwolda, waar zij zich ook vestigen.

Voor een duidelijk beeld is de stamboom in tweeŽn geknipt, namelijk:

Niet alle familieleden blijven in de provincie Groningen wonen. De eerste die de provincie verlaat is Aaltjo Leeraar. In 1895 vertrok Aaltjo naar Amerika.  Hij vestigt zich als boer onder de naam van Joseph (Joe) Leeraar in  Britt (Iowa, Verenigde Staten) en trouwt aldaar in 1906 met Tena Sweers. Z'n hele leven blijft hij in Britt wonen. Wel verandert door de tijd heen de naam Leeraar in Leerar. Een bezoek aan z'n familie in Beerta heeft hij nooit gebracht. Wel brengt z'n zoon Fred Leerar na de bevrijding van de provincie Groningen in de 2e Wereldoorlog een bezoek aan zijn familie in Beerta en Finsterwolde. Verder gaan in april 1961 z'n zoon William tezamen met (klein)zoon Raymond op bezoek bij zijn broers Klaas en Willem Barteld Leeraar.

Verder verlaat Pieter Leeraar begin 20e eeuw ook de provincie. Hij trouwt in 1910 te Dordrecht met Neeltje Bron. De jongste zoon van Pieter en Neeltje, Antonie Hendrik Leeraar vertrekt naar Zuid-Afrika. Hij trouwt aldaar in 1931 met Joan Nelsen.
Ook Jan Geert Leeraar emigreert naar Zuid-Afrika en trouwt daar in 1951 met Elisabeth Barendina van Rossum.
Ook Reinder Leeraar vertrekt uit de provincie. Hij vertrekt naar Duitsland en trouwt in 1970 te Buxtehude met Inge Schulte.
Tot slot vertrekt Charles Leeraar van Zuid-Afrika naar Groot-BrittanniŽ.